Οδηγός Περιοχής Ηρακλείου Κρήτης

Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Το Lato Boutique Hotel είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσετε την πόλη του Ηρακλείου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα. Το σημερινό μουσείο, οικοδομήθηκε στα χρόνια 1937- 1940 και αποτελείται από 20 αίθουσες, στις οποίες υπάρχουν εκθέματα που προέρχονται αποκλειστικά από την Κρήτη. Τα εκθέματα αυτά, προέρχονται κυρίως από την κεντρική και ανατολική Κρήτη και καλύπτουν ιστορία 5.500 χρόνων. Ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων, βασίζεται στην χρονολογική εξέλιξη του Μινωικού πολιτισμού.

Πληροφορίες: 2810 279000

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ιδρύθηκε το 1953 από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Καλοκαιρινού και αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό πυρήνα κρητικής ιστορίας και παράδοσης. Απαρτίζεται από 12 αίθουσες, μέσα από τις οποίες διαγράφεται η εξέλιξη του Κρητικού πολιτισμού από τα χριστιανικά χρόνια μέχρι τον 20ο αιώνα. Περιλαμβάνει εικόνες, ιστορικά κειμήλια, βιβλία, χάρτες, κρητικές φορεσιές και πολλά άλλα εκθέματα που σκιαγραφούν με τον πιο μοναδικό τρόπο την Κρήτη του παρελθόντος.

Πληροφορίες: 2810 283219

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον φυσικό πλούτο της Κρήτης και της ηπειρώτικης Ελλάδας. Σκοπός, εκτός των άλλων, είναι και η ουσιαστική κατανόηση της σχέσης των παλαιών πολιτισμών και του φυσικού περιβάλλοντος, η γνωριμία, μέσω των εκθεματικών απολιθωμάτων, πετρωμάτων και ορυκτών, με το εντυπωσιακό παρελθόν της Κρήτης και της Μεσογείου, αλλά και η μελλοντική εξέλιξη τους.

Πληροφορίες: 2810 324366

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ. Ε. Τ.Η.), ιδρύθηκε το 2000 από τον Κ. Σχιζάκη και αποτελεί ένα χώρο συγκέντρωσης και γόνιμης συνδιαλλαγής δημιουργών και φιλότεχνων. Ένας χώρος ανάπτυξης πνεύματος αλλά και καλλιέργειας, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, που αφορούν στην τέχνη και στις πιο ιδιαίτερες εκφάνσεις της.

Πληροφορίες: 2810 226683

Φρούριο Κούλε

«Η Βενετία της Ανατολής», όπως χαρακτηριζόταν από πολλούς κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, δίνει τον τόνο και τον χρωματισμό της μεσαιωνικής πόλης του Ηρακλείου. Το Φρούριο Κούλε, χτίστηκε το 1523-1540 και έως σήμερα ατενίζει το Κρητικός πέλαγος και «προσέχει» την πόλη του Ηρακλείου, ως άλλος άγρυπνος φρουρός.

Τάφος Ν. Καζαντζάκη

Στο νότιο μέρος του πύργου των Ενετικών τειχών, Μαρτινένγκο, βρίσκεται ο λιτός τάφος του πιο λατρεμένου συγγραφέα της Κρήτης, με το ξύλινο σταυρό όπου επιφέρει χαραγμένη την διάσημη δική του φράση: «Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος». Με θέα ολόκληρο το Ηράκλειο, το αγαπημένο αυτό σημείο της πόλης, καθιστά σαφές ότι κανένας φόρος τιμής δεν θα είναι ποτέ αρκετός γι΄αυτόν το μεγάλο άνδρα.

Μινωικό Παλάτι της Κνωσού

Η Κνωσός αποτελεί το πιο σημαντικό και μεγαλοπρεπές δείγμα Μινωικού πολιτισμού, ιερή πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Ελλάδας και παγκοσμίου φήμης μνημείο. 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού, υποδέχεται στην έκταση των 22.000 τ.μ του, χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιους, σ’ ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο πλούσιο και μακραίωνο παρελθόν της Κρήτης.

Πληροφορίες: 2810 226470

Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού

63 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, τα ερείπια του ανακτόρου της Φαιστού, αποτελούν το δεύτερο σε σπουδαιότητα ανακτορικό κέντρο της Μινωικής Κρήτης, καθώς και μοναδική κοιτίδα πολιτισμικού πλούτου. Από τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού ξεχωρίζουν το παλιό και το νέο ανάκτορο, τα βασιλικά διαμερίσματα, οι αποθήκες, τα εργαστήρια και άλλα. Από τα ευρήματα, εξέχουσα θέση κατέχει ο πασίγνωστος «Δίσκος της Φαιστού», που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Πληροφορίες: 28920 42315

Γόρτυνα

Με ιστορία χιλιάδων χρόνων, η Γόρτυνα, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Κρήτης του παρελθόντος, μας καλωσορίζει. 45 λεπτά από το Ηράκλειο, η καρδιά της ιστορίας χτυπάει δίπλα στο φημισμένο Πραιτόριο. Κοντά στις πλάκες με τους νόμους της Γόρτυνας, στο Ρωμαϊκό θέατρο και τα λουτρά, στο ναό του Απόλλωνα, στα διασωθέντα αρχαία νομίσματα και σε κάθε επόμενο εύρημα και έκθεμα μέγιστης πολιτισμικής αξίας. Στη Γόρτυνα βρίσκονται εκτός των άλλων και τα ερείπια του Αγίου Τίτου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους ναούς της Χριστιανοσύνης.

Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium)

Το μεγάλο Ενυδρείο, 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου (στην Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών) προσφέρει στους επισκέπτες του, μια μεγάλη γεύση από το θαλάσσιο πλούτο της Μεσογείου. Εκατοντάδες είδη και χιλιάδες θαλάσσιοι οργανισμοί έρχονται καθημερινά «πρόσωπο με πρόσωπο», με όλους εκείνους που αποφασίζουν να ζήσουν τη μαγική εμπειρία που χαρίζει ο σιωπηλός κόσμος του βυθού.

Πληροφορίες: 2810 337788